Nordfoto.no kan du oppleve natur bilder og landskapsbilder fra Norge, fototips og teknikker, turer i Norge, tips til turmat og fjellvettreglene

Nasjonalparker

Nasjonalparker i Norge og på Svalbard

Hva er en Nasjonalpark?

Natur har en viktig plass i den norske folkesjelen. Vi kjenner gleden av å bestige små og store fjell, oppleve stillhet og føle kraften fra det uberørte. De 47 nasjonalparkene vi har i Norge er det flotteste vi har av natur, og skal oppleves og bevares. I tillegg til Norges 47 nasjonalparker har vi mer enn 3100 andre verneområder. Totalt utgjør disse over 17 prosent av fastlandet i Norge. Verneområdene er opprettet for å sikre at vi tar vare på sårbare planter, dyr og naturtyper, og at vi bevarer natur som har stor nasjonal eller internasjonal verdi.

Allemannsretten gir mulighet til å ferdes fritt i naturen, så lenge det skjer hensynsfullt, slik at planter og dyr ikke blir skadet eller forstyrret. Allemannsretten gjelder også i verneområdene. I noen verneområder er det spesielle regler for ferdsel og andre aktiviteter.

Trykk på en boks, eller overskriften nedenfor for å gå til den Nasjonalparken. 

Øvre Pasvik

Øvre Pasvik nasjonalpark ligger i Pasvikdalen ca 100 km sør for Kirkenes lengst øst i Norge. Pasvikdalen ligger mellom Finland og Russland.

Varangerhalvøya

Lengst Nordøst i Norge, mellom byene Vardø, Vadsø og Båtsfjord med Barentshavet i nord og Varangerfjorden i sør.

Reisa

Reisa ligger i Nordreisa i Nord-Norge, omtrent midt imellom Alta og Tromsø. I vest grenser Reisa nasjonalpark mot Käsivarsi villmarksområde i Finland.

Øvre Anárjohka

Øvre Anárjohka nasjonalpark ligger i Kautokeino og Karasjok i indre Finnmark. I sør grenser Øvre Anárjohka til finske Lemmenjogi nasjonalpark.

Stabbursdalen

Stabbursdalen nasjonalpark ligger nord i Norge, på vestsiden av Porsangerfjorden som er Norges fjerde lengste fjord. Innerst i fjorden ligger Lakselv, kun 20 minutters kjøring fra Stabbursdalen.

Seiland

Seiland ligger langt mot nord, i Altafjorden i Vest-Finnmark sør for Sørøya. Nærmeste byer er Hammerfest og Alta. Seiland er en øy som nås med båt.

Møysalen

Møysalen nasjonalpark ligger i Vesterålen på 68° nord, rett nord for Lofoten, og sørvest på Norges største øy, Hinnøya.

Lofotodden

Lofotodden nasjonalparken ligger på Moskenesøya, helt vest i Lofoten. Nasjonalparken ligger ca. 40 km sørvest for Leknes, men kan også nås med 3,5 times fergetur fra Bodø.

Sjunkhatten

Sjunkhatten nasjonalpark ligger like utenfor Bodø.

Rago

Rago nasjonalpark ligger omtrent en og en halv times kjøring øst for Bodø.

Láhko

Láhko nasjonalpark ligger midt mellom Bodø og Mo i Rana. Ligger ca en times kjøretur sørover fra Bodø.

Saltfjellet-Svartisen

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark ligger midt i Nordland fylke mellom byene Bodø og Mo i Rana.

Junkerdal

Junkerdal ligger en times kjøretur fra Bodø i kommunene Saltdal og Fauske. Nasjonalparken grenser mot Sverige i øst.

Lomsdal-Visten

Lomsdal-Visten/Njaarke ligger på Helgeland, sør i Nordland, omtrent midt mellom Trondheim og Bodø. Det tar ca. fem timer med toget fra både Trondheim og Bodø.

Børgefjell

Børgefjell ligger midt i Norge og strekker seg fra Trøndelag og inn i Nordland. I øst grenser nasjonalparken til Sverige. Du når Børgefjell på fire timer med tog fra Trondheim.

Forollhogna

Forollhogna er et fjellområde på grensen mellom Østlandet og Trøndelag. Trondheim er nærmeste by i nord, en til to timers kjøring unna. I øst ligger verdensarvstedet Røros.

Femundsmarka

Femundsmarka ligger øst for innsjøen Femund på grensen mellom Trøndelag og Innlandet, viktige innfallsporter er Røros og Elgå. I øst grenser nasjonalparken til Sverige, og sammen med verneområdene på svensk side utgjør «Grenselandet» den største sammenhengende villmark i Sør-Skandinavia.

Hardangervidda

Hardangervidda nasjonalpark ligger mellom Østlandet, Vestlandet og Sørlandet. Du når Hardangervidda ved Finse stasjon på fire timer med tog fra Oslo og to timer og 20 minutter fra Bergen. Med bil og buss er reisetiden fra både Oslo og Bergen ca. fire timer.

Jostedalsbreen

Jostedalsbreen er den største kvite flekken du ser på norgeskartet. Nasjonalparken ligg på Vestlandet, mellom fjord og fjell i Sogn, Sunnfjord og Nordfjord. Du kjem kanskje over Strynefjellet eller Sognefjellet, eller kryssar Sognefjorden på veg frå Oslo eller Bergen før du ser blåisen krone mellom fjelltoppane.

Dovrefjell-Sunndalsfjella

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark er grenseområdet mellom Østlandet og Trøndelag. Dovrefjellområdet strekker seg fra Dombås til Oppdal og fra Åndalsnes til Tynset.

Rondane

Rondane ligger mellom to dalfører i Innlandet – Gudbrandsdalen og Østerdalen. Du når Rondane med tog eller bil fra Oslo eller Trondheim på ca. fire timer.

Dovrefjell

Dovre nasjonalpark ligger mellom to dalfører i Innlandet – Gudbrandsdalen og Østerdalen. Nasjonalparken ligger på sørsiden av E6 over Dovrefjell

Reinheimen

Reinheimen ligg midt i Sør-Noreg, fire, fem timars køyretur frå Oslo eller Trondheim, og berre to, tre timer frå Ålesund eller Molde i vest.

Breheimen

Breheimen nasjonalpark finn du mellom riksveg 15 over Strynefjellet og fylkesveg 55 over Sognefjellet. Nasjonalparken ligg i Lom, Skjåk og Luster kommuner.

Hallingskarvet

Hallingskarvet nasjonalpark ligger i hjertet av Sør-Norge. Nasjonalparken kan nås i løpet av fire timer med tog eller bil fra Oslo og Bergen.

Gutulian

Gutulia ligger nord i Innlandet i Engerdal kommune, sør for Elgå og Femundsmarka. Nasjonalparken grenser også til Sverige og det er bilvei mot Idre.

Folgefonna

Folgefonna nasjonalpark ligg ved Hardangerfjorden, sentralt lokalisert på vestlandet. Den ligg omtrent to timar køyring austover frå Bergen.

Ytre Hvaler

Ytre Hvaler ligger på Hvaler, helt sørøst i Norge med grense til Sverige. Nær byene Fredrikstad og Halden, og kun to timer med buss fra Oslo.

Langsua

Langsua ligger sentralt i Sør-Norge 200 km nord for Oslo mellom Gudbrandsdalen og Valdres, sør-øst for Jotunheimen.

Færder

Færder nasjonalpark ligger ytterst i Oslofjorden, nær Tønsberg, kun to timers kjøring fra Oslo. I øst grenser nasjonalparken til Ytre Hvaler nasjonalpark

Fulufjellet

Fulufjellet nasjonalpark ligger helt øst i Trysil kommune i Innlandet fylke, ca. 250 km nordøst for Oslo. Nasjonalparken grenser til Sverige og Fulufjällets nationalpark.

Jotunheimen

Jotunheimen er et eldorado for topptursamlarar, med alle norske fjelltoppar over 2300 moh. Galdhøpiggen (2469 moh.) er den høgaste og mest besøkte, medan Hurrungane byr på legendariske klatretoppar

Lierne

Lierne nasjonalpark er en nasjonalpark med et unikt landskap. Det spesielle istidslandskapet med rogenmorener, finnes i Norge bare i Lierne nasjonalpark

Jomfruland

Jomfruland nasjonalpark ligger ytterst ved kysten utenfor Kragerø, tre eller fire timers kjøring fra Kristiansand eller Oslo.

Raet

Raet nasjonalpark har fått navn etter et geologisk fenomen. Raet er endemorenen – israndsavsetningen – som ble liggende igjen da den store skandinaviske breen trakk seg tilbake for 11-12 000 år siden.

Nasjonalparkene på Svalbard

Svalbard nasjonalpark

I 1973 ble over halvparten av Svalbard vernet som nasjonalpark, natur- eller fuglereservat. Senere har disse blitt utvidet og i dag har vi syv nasjonalparker og ytterligere 22 verneområder på Svalbard.